Hersenletsel

Bron: Hersenstichting

Ongeveer 645.900 mensen in Nederland hebben een vorm van hersenletsel als gevolg van bijvoorbeeld een beroerte of (verkeers)ongeval. Het gaat hier om hersenletsel dat na de geboorte is ontstaan: ook wel “Niet-Aangeboren Hersenletsel (NAH)” genoemd.

Er zijn twee typen Hersenletsel te onderscheiden:

Traumatisch hersenletsel

Het hersenletsel is ontstaan door een oorzaak buiten het lichaam, bijvoorbeeld door een verkeersongeluk, een val op het hoofd, een klap op het hoofd tijdens het sporten, of een klap op het hoofd bij een vechtpartij.

terug naar boven

Niet-Traumatisch hersenletsel

Het hersenletsel is ontstaan door een proces in het lichaam. Bijvoorbeeld door een Cerebro Vasculair Accident (CVA), beroerte, herseninfarct, hersenbloeding, tumor, herseninfectie of vergiftiging door overmatig alcohol- of drugsgebruik.

terug naar boven

De ervaren gevolgen van hersenletsel zijn uiteenlopend. Dit kunnen fysieke klachten zijn (bijvoorbeeld verlamming) en/of cognitieve klachten (bijvoorbeeld snel moe zijn en snel overprikkeld raken).  

Breinlijn beantwoordt alle vragen over bovenstaande vormen van hersenletsel voor cliënten, hun naasten en professionals. Breinlijn denkt met je mee, geeft informatie en leidt toe naar passende zorg en ondersteuning.

Breinlijn beantwoordt geen vragen over degeneratieve ziekten
De volgende degeneratieve ziekten kunnen als Hersenletsel  worden geclassificeerd, maar worden in de zorg niet onder Hersenletsel  genoemd, omdat de behandeling, zorg en gevolgen van deze aandoeningen zeer verschilt van de andere vormen van hersenletsel.

Breinlijn heeft daarom niet de expertise over:
Multiple Sclerose, Parkinson, Alzheimer en ziekte van Huntington.

terug naar boven